Afhængig? Få hjælp på et misbrugscenter

29 september 2019
Astrid Pedersen
Afhængig? Få hjælp på et misbrugscenter

Er dit forbrug af receptpligtig medicin eller alkohol kommet ud af kontrol, og har du selv vanskeligt ved at sætte en stopper for dette overforbrug? Så bør du snarest muligt undersøge mulighederne for misbrugsbehandling inden det er for sent.

Hvad er misbrugsbehandling – og virker det?

For at en misbrugsbehandling skal have effekt, er det vigtigt at den er gennemført og helhjertet. Det nytter for eksempel ikke noget blot at fjerne den afhængigheds skabende substans fra den misbrugsramtes liv uden at følge op med terapi. Dette vil som regel føre til, at den misbrugsramte erstatter pågældende substans – for eksempel alkohol eller stoffer – med en anden substans, eller med et andet objekt for afhængigheden. Dette kan for eksempel være sex, shopping eller spil. Når substansen fjernes, efterlader den nemlig et hul, som skal fyldes ud. Og derfor er det vigtigt at have en substitut parat, som kan bryde den onde cirkel frem for at forstærke den.

Derfor er det heller ikke tilstrækkeligt eksempelvis at sende en alkoholiker i antabus behandling. Med antabus fjernes den grundlæggende trang til alkohol ikke, selv om et indtag af alkohol vil være sygdoms fremkaldende, når man har antabus i systemet. De fleste inkarnerede alkoholikere vil frygte fraværet af rusvirkningen mere, end de frygter sygdommen, og vil således alligevel drikke videre – med voldsom sygdom til følge.

I stedet bør man – efter et grundigt afrusnings eller afgiftnings forløb – fokusere på terapeutisk behandling, som adresserer de dybere liggende årsager til misbruget. En effektiv misbrugsbehandling består således i at fjerne giftstofferne fra den misbrugsramtes krop, for dernæst at tage sindet og psyken under behandling ved et ugelangt og intensivt behandlings forløb.

Hos det danske center til behandling af misbrug Behandlingscenter Stien kan du som misbruger lade dig indlogere i en periode af typisk fem ugers varighed, under hvilken du vil modtage omsorgsfuld behandling og terapi. Succes raten hos Behandlingscenter Stien er, på grund af de evidens baserede behandlings metoder, utroligt høj. Læs mere om, hvordan du kommer tilbage på sporet med en misbrugsbehandling, på behandlingscenter-stien.dk

Flere nyheder